Iedereen heeft dat wel gehoord: "wat wil jij later worden?"... en ik heb al vanalles willen worden. Politie-agent omdat je dan niet moet kunnen rekenen. Ik had in die tijd een rothekel aan rekenen, en groot was mijn teleurstelling dat, volgens mijn moeder, een politieagent wél moest kunnen rekenen. Dus ging ik liever op zoek naar een beroep waar je geen rekenen nodig had. Boerin, kleuterjuffrouw, moeder, en zo nog een aantal 'toekomstige beroepen' passeerden de revue, maar bleken achteraf toch niet zo haalbaar of aantrekkelijk genoeg. Teveel rekenen, beuh!

Tenslotte ging ik over op kunstenares (volgens velen geen echt beroep, hooguit een hobby) en dat idee heb ik een paar jaar volgehouden, waarschijnlijk omdat dit zowat het enige beroep is waarbij er niet gerekend moest worden. Ik vond het ook leuk om te tekenen, maar toen bleek dat je daarmee je brood niet mee verdiende heb ik het maar laten varen. Ik had niet zoveel zin om pas als lijk met afgesneden oor mijn kunstgedrochten eindelijk aan de straatstenen kwijt te kunnen.

 

Na kunstenares had ik een hele tijd geen beroep meer gehad om aan te denken. Geen enkel beroep stond me aan, alles was te moeilijk, te zwaar, te veel werk, te lang studeren,... Maar intussen heb ik een droom van een beroep gevonden! Lekker geen concurrentie want niemand anders doet hetzelfde werk. En vooral... het is noch veel, noch zwaar werk : ik moet er niets voor doen behalve op mijn gat zitten, en af en toe op ook op mijn computer.

 

Hoe ik erin gerold ben? Eigenlijk kwam eht idee van mijn grootvader : hij raadde me na een serieus gesprek aan om dopper met gasten te worden. Weinig werk en veel geld, meer moest dat niet zijn : rijk worden op je gat, bij wijze van spreken. Dus, toen ik uit het middelbaar kwam, schafte ik mij een bureau aan, een ouwe computer had ik al, en verder huurde ik een klein kantoortje.

Daarna plaatste ik een advertentie overal waar je advertenties kwijt kunt, tot aan het toiletpapier in het stempelbureau toe: "dopper zkt gasten m/v, gd loon, erv. & dipl. nt bel., solliciteren + CV bij nv. 'Dopper met gasten', Fictiestraat 42, 2630 Boemmerskontegem. 03/182.38.15" en ik kreeg een heleboel reacties. Ik dacht eerst klein te beginnen en eventueel uit te breiden als het goed ging, dus nam ik vier gasten aan, om te beginnen.

 

Het begon meteen goed. Ik stuurde mijn vier gasten er op uit om te gaan doppen in verschillende stempelbureau's. Daar waren ze de hele dag voor in de weer, algauw bleek zelfs dat ze met hun viertjes het werk nauwelijks aankonden. Dus schafte ik mij nog wat meer personeel aan, en uiteindelijk werkten er tien mensen voor mij. Tot dat niet meer voldoende bleek te zijn, en ik wéér personeel nodig had. Het ging mijn bedrijf echt voor de wind, algauw kon ik een nieuwe computer kopen met internet en alle snufjes erop en eraan. 't Was nodig ook, want mijn ouwe begon hier en daar wat door te zakken aangezien ik er zoveel op zat.

 

Hoe werkt het bedrijf? Ik stuur mijn gasten erop uit om te gaan doppen: ze krijgen een lijst van stempelbureau's die ze die dag moeten afwerken en zij brengen het geld binnen en vertrekken naar het volgende stempelbureau. Op een goeie dag krijgen we zo'n 40.000 à 80.000 €urokes binnen, en meestal zijn 't zulke goeie dagen. Van dat geld betaal ik mijn personeel, het onderhoud van de gebouwen en wat er zo nog allemaal betaald moet worden. Er is namelijk toch genoeg geld om iedereen hier een royaal loon te geven en zelf een paar miljoentjes op mijn bankrekening te zetten.

 

Momenteel run ik een enorm bedrijf met wel vijfhonderd werknemers. De meeste daarvan zijn mijn doppersgasten, de rest staat in voor het onderhoud van het kantoorgebouw en de tuin, het schoonmaken van het gebouw, de kantine en de receptie. Ik heb zelfs ook personeel dat voor mij rekent, want ik heb nog steeds een enorme rohekel aan rekenen. Iederen hier moet enorm hard werken voor mij, de enige die niet werkt, ben ik! Ik kan slapen wanneer ik wil, hoe lang ik wil, en de rest van de dag kan ik de hele dag op mijn gat zitten.. beetje computeren, beetje internetten, spelletjes spelen, tekenen of wat lezen. En vooral... kijken haar hoe andere mensen zich uit de naad werken vind ik enorm leuk, vooral als ze moeten zwoegen om de kaas op hun boterham te verdienen.

 

Je ziet... ik ben letterlijk rijk geworden op mijn gat. Ben ik even met mijn gat in de boter gevallen!

 

Terug naar de verhalen